Πόνοι Περιόδου

Ο πόνος της περιόδου (δυσμηνόρροια), που κάποιες γυναίκες νοιώθουν κάθε μήνα, είναι ένα συχνό πρόβλημα που τις αναγκάζει να αναζητήσουν βοήθεια από το γυναικολόγο τους. Η δυσμηνόρροια θεωρείται η συχνότερη γυναικολογική πάθηση στην Εφηβεία. Πιο συγκεκριμένα, ο πόνος στην περίοδο θεωρείται ως ο βασικότερος λόγος για τον οποίο μια έφηβη μπορεί να απουσιάζει από το σχολείο ή μια γυναίκα να λείπει από τη δουλειά της.

Οι γυναίκες περιγράφουν συνήθως τον πόνο της περιόδου ως “κράμπα” χαμηλά στην κοιλία. Τις περισσότερες φορές ο πόνος αρχίζει λίγες ώρες πριν ή μετά την έναρξη της περιόδου και διαρκεί 1-2 ημέρες. Αρκετές φορές, ο πόνος εμφανίζει αντανακλάσεις στη μέση ή και στα πόδια. Επίσης, συχνά συνυπάρχει πονοκέφαλος, διάρροια, εμετός, εκνευρισμός, αϋπνία, κατάθλιψη, αίσθημα κόπωσης κλπ.

Η αιτία που προκαλεί τη δυσμηνόρροια είναι κυρίως η ανισορροπία κάποιων ουσιών που κυκλοφορούν στο αίμα. Άλλες πιθανές αιτίες είναι κάποιο ινομύωμα, κύστη στην ωοθήκη, πολύποδας, ενδομητρίωση κλπ.

Η σωστή διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τον πόνο αρχικά βασίζεται στο ατομικό ιστορικό της γυναίκας. Είναι πολύτιμες οι πληροφορίες που αφορούν τα χαρακτηριστικά του πόνου (όπως ένταση, έναρξη κλπ). Το δεύτερο βήμα της διερεύνησης είναι η γυναικολογική εξέταση, για όσες γυναίκες έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή. Για να ανακαλύψουμε αν υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα, θα χρειαστούμε τη βοήθεια κάποιων επιπλέον εξετάσεων. Το βασικότερο μας εργαλείο, για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποια κύστη στην ωοθήκη ή πολύποδας ή ινομύωμα κλπ, που θα μπορούσε να προκαλεί τον πόνο είναι το υπερηχογράφημα. Σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να γίνει μαγνητική τομογραφία (κυρίως για παθολογικές καταστάσεις όπως ανατομικές ανωμαλίες, διαμφράγματα μήτρας ή κόλπου και πολλά άλλα). Τέλος, όταν υποψιαζόμαστε την πιθανότητα ενδομητρίωσης, τη λύση θα μας δώσει η λαπαροσκόπηση (δείτε τα σχετικά άρθρα).

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου της περιόδου εξαρτάται από τη σωστή διάγνωση. Ευτυχώς, σήμερα ανάλογα με την αιτία έχουμε αντίστοιχα και την κατάλληλη εναλλακτική λύση. Οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν κυρίως τα παυσίπονα ή το αντισυλληπτικό χάπι. Τα παυσίπονα έχουν καλή αποτελεσματικότητα και τα προτιμούν οι γυναίκες που φοβούνται τα αντισυλληπτικά χάπια. Δυστυχώς όμως κάποιες φορές εμφανίζουν επιπλοκές από το στομάχι και το έντερο. Τα αντισυλληπτικά χάπια αντιμετωπίζουν το αίτιο πιο ριζικά και αποτελεσματικά, ενώ επιπλέον προστατεύουν όσες έχουν σεξουαλικές επαφές και από κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Όταν όμως η δυσμηνόρροια είναι αποτέλεσμα κάποιου οργανικού προβλήματος, τοτε η αντιμετώπιση γίνεται με τη θεραπεία της αιτίας που προκαλεί τον πόνο.

Ο στόχος μας είναι πάντοτε η ανακούφιση της γυναίκας, ώστε να την απαλλάξουμε από το άγχος και το φόβο του πόνου κατά τις δύσκολες ημέρες κάθε μήνα. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος στηρίζεται στη σωστή διερεύνηση και διάγνωση και πρέπει να γίνεται με προσοχή, ανάλογα τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε γυναίκας.